Het volledige verhaal
WAT IS LETS ?
LETS staat voor "Local Exchange and Trading System". Vrij vertalen we dit wel eens als "lokaal uitwisselingssysteem".
​
Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffing en dus het inkomen van mensen verdween. Uit noodzaak gingen zij weer ruilen. Sindsdien blijft het zich verspreiden over de hele wereld. Het principe is gebleven, maar de technologie is geëvolueerd.
Eva knipt mijn haar precies zoals ik het wil. Gewoon thuis in mijn keuken, terwijl we kletsen over LETS en andere ditjes en datjes. Dat bespaart me heel wat saaie bezoekjes aan het kapperssalon, een hoop tijd en een geforceerde babbel. Ik laat Richard wel eens genieten van een heerlijke maaltijd. Ik kook voor hem dan een extra portie. Voor mij geen werk en voor hem een aangename afwisseling. Richard tuiniert graag. Hij helpt samen met Theo bij Marko de tuin heraanleggen. Een zware klus als je het alleen wil doen en een onvergetelijke dag met z'n allen. Diezelfde Marko kan dan weer goed sleutelen. Hij herstelt de fiets van Eva in een handomdraai.
Eva doet iets voor mij. Ik doe iets voor Richard. Richard en Theo helpen Marko. Marko doet iets voor Eva.
Zo werkt LETS.
WAAROM LETSEN ?
Je leert veel mensen kennen. Een LETS-groep is een uitbreiding van je familie- en vriendenkring. Door goederen te ruilen worden deze opnieuw gebruikt: goed voor het leefmilieu dus. Om diensten of goederen te ruilen binnen LETS heb je geen geld nodig ! Je wordt er dus ook minder afhankelijk van.
In LETS doe je enkel wat je graag doet. Niemand verplicht je tot wat dan ook. Of toch: je moet je aan de afspraken houden!
Je wordt gewaardeerd voor wat je graag doet en dit maakt het alleen nog leuker. Waarderen doen we in onze lokale ruileenheid, het wieltje.
Dus letsen =
ECOLOGISCH ? Ja. Denk aan recyclage, herstellingen en minder transport.
SOCIAAL ? Absoluut. Kernwoorden zijn ontmoeten, uitwisselen en wederkerigheid.
ECONOMISCH ? Uiteraard. Met termen als ruilhandel, diensten verlenen, lokale munt.
Kortom LETS zorgt voor kostenbesparing, hergebruik en sociale contacten in je buurt.
Zodra je lid bent, krijg je toegang tot het ledengedeelte van de website. Hier kan je de vragen en aanbiedingen van alle leden doorzoeken. Er is van alles en nog wat !
​
Je kan er ook berichten posten op een mailinglijst. Zo kan je alle leden bereiken met je dringende of eenmalige vragen en/of aanbiedingen.
Ga je in op een aanbod of op een vraag, dan maak je onderling afspraken over:
-
Waar vindt de uitwisseling plaats?
-
Wanneer doen we dat?
-
Hoelang zal het ongeveer duren?
-
En, hoe zullen we de transactie waarderen...? Met hoeveel wieltjes?
Euh, wieltjes?
Wel, dat is onze ruileenheid. We hebben afgesproken dat één uur letsen 60 wieltjes waard is. Via het eLAS-systeem (elektronisch LETS adminsitratiesysteem) behouden we het overzicht en het evenwicht tussen de LETS-uitwisselingen.
Er wordt steeds meer geletst met leden van andere LETS-groepen: interletsen heet dit. Sommige Vlaamse LETS-groepen hebben met elkaar afspraken gemaakt, zodat het letsen tussen leden van verschillende groepen mogelijk wordt.